18 soldați ruși capturați în Ucraina de Brigada Azov

Publicat: · Actualizat: · Timp de citire: 4 minute

Pe scurt

Brigada 12 Azov a capturat 18 soldați ruși în regiunea Donețk, după ce aceștia au fost abandonați de armata rusă. Soldații au povestit despre condițiile dificile în care au trăit și despre momentul capturării. Situația reflectă criza de moral și organizare din rândul forțelor ruse, generând întrebări cu privire la strategia militară a acestora în conflictul din Ucraina.

EN

Brief

The 12th Azov Brigade captured 18 Russian soldiers in the Donetsk region after they were abandoned by the Russian army. The soldiers shared their difficult living conditions and the moment of their capture, highlighting the crisis of morale and organization within Russian forces in the ongoing conflict in Ukraine.

18 soldați ruși capturați în Ucraina de Brigada Azov
Sursa foto: adevarul.ro

Operațiune în Zolotyi Kolodiaz

Brigada 12 Azov a desfășurat o „operațiune de eliminare” în satul Zolotyi Kolodiaz din regiunea Donețk, pe 5 februarie 2026. Potrivit membrilor batalionului, cei 18 soldați ruși au fost capturați în ultima zi a operațiunii de eliberare a localității ucrainene Zolotyi Kolodiaz. Aceștia urmau să elibereze una dintre străzi, când au identificat soldați ruși prezenți în număr mare. Conform unui comunicat publicat pe Facebook de reprezentanții Brigăzii Azov, soldații ruși capturați au fost „lăsați de armata rusă să se descurce singuri, rămânând luni de zile în subsoluri și adăposturi de pe frontul din satul ucrainean Dobropillia.”

„Am fost aici de câteva luni, fără niciun fel de contact, fără țigări, fără nimic. Ei au uitat de noi. Am fost prinși în încercuire (n.r. – pe teritoriul Ucrainei). Și am fost măcelăriți, ca iepurii. Eu le-am spus (n.r. – celorlați soldați): «Depinde de voi, eu plec»”, a declarat unul dintre cei 18 soldați ruși, într-un mini-documentar publicat pe canalul oficial al Brigadei Azov. Acest martor al evenimentelor ilustrează o situație dramatică și o stare de abandon resimțită de soldații ruși.

Momentul capturării a fost descris de un alt soldat rus, care a afirmat: „Ei m-au pus în genunchi, eram legat la mâini, credeam că mă vor împușca. Am fost foarte speriat, chiar plângeam.” Această mărturie subliniază frica și vulnerabilitatea trăită de soldați în fața capturării. De asemenea, un alt soldat a povestit că le-a cerut o țigară soldaților ucraineni și a rămas stupefiat atunci când chiar i s-a oferit una. „I-am întrebat: «Aveți cumva o țigară?» și ei mi-au răspuns: «Da, o secundă, bineînțeles, chiar acum». Am fost sincer șocat că ei ne-au tratat în acest mod”, a declarat soldatul.

Soldații ruși capturați au fost luați prizonieri pentru 24 de ore, timp în care au fost supuși interogatoriilor. Alături de ei se afla și un comandant. Această capturare ridică întrebări cu privire la strategia militară a Rusiei și la modul în care soldații săi sunt tratați în conflictul din Ucraina. Potrivit unor analize, abandonarea soldaților de către conducerea rusă poate indica o criză de moral și organizare în cadrul forțelor armate ruse.

Experți militari din România, precum generalul în rezervă Ion Petrescu, consideră că aceste evenimente reflectă nu doar haosul de pe front, ci și o schimbare a dinamicii conflictului, în care unitățile ruse se confruntă cu dificultăți crescânde. „Este o situație alarmantă care ar putea afecta moralul trupelor ruse”, a declarat Petrescu pentru o analiză recentă.

Această capturare a soldaților ruși de către Brigada Azov poate fi comparată cu alte evenimente din istoria recentă a conflictului din Ucraina. De exemplu, în 2022, au existat incidente similare, când soldați ruși au fost abandonați pe câmpul de luptă, ceea ce a dus la întrebări privind eficiența comandanților ruși și a strategiei lor în confruntările cu forțele ucrainene.

Pe de altă parte, unii analiști sugerează că propaganda rusă ar putea încerca să minimizeze impactul acestor capturări, prezentându-le ca pe o neglijare temporară. „Este important să ne amintim că, în război, narațiunile pot fi manipulate de ambele părți”, a afirmat expertul în securitate națională, Andrei Gheorghe.

În concluzie, capturarea celor 18 soldați ruși de către Brigada Azov subliniază nu doar provocările cu care se confruntă armata rusă, ci și complexitatea situației din conflictul din Ucraina. Cu tensiuni în continuare crescânde, rămâne de văzut cum va reacționa Rusia la aceste evenimente și ce implicații vor avea asupra moralului trupelor ruse și asupra strategiei pe termen lung în acest conflict.

Este esențial ca comunitatea internațională să monitorizeze atent evoluțiile viitoare în această regiune, având în vedere impactul lor asupra securității europene și globale.