Buget dublat în 2026
Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Ambrozie-Irineu Darău, a anunțat pe 13 martie 2026, la prezentarea bugetului pe 2026, că alocarea pentru promovarea turistică a României va fi dublată de la 2,2 milioane de euro la aproximativ 4,5 milioane de euro. "Turismul – am insistat încă de când am ajuns ministru și voi continua să o fac – are nevoie de mult mai multe sume pentru promovare. Dacă am compara bugetul de promovare al destinației România cu bugetele de promovare ale altor țări, chiar și mai mici, vom vedea că încă nu suntem unde trebuie", a declarat acesta.
În cadrul aceleași declarații, ministrul a subliniat că, pe lângă suma dedicată promovării turistice, Ministerul Economiei a obținut și credite de angajament de peste 20 de milioane de euro pentru proiecte în domeniu. "Am reușit, și mulțumesc Ministerului Finanțelor pentru acest lucru, să dublăm alocarea bugetară aici: de la 2,2 milioane de euro vom ajunge la aproximativ 4,5 milioane de euro, iar pe credite de angajament avem peste 20 de milioane de euro", a precizat Darău.
Fondurile vor fi utilizate nu doar pentru promovarea României ca destinație turistică, ci și pentru investiții în comunități, având ca scop relansarea turismului rural. "Ne dorim să promovăm România ca destinație atractivă, să investim în comunități, să avem bani pentru investiții în obiective turistice și să relansăm turismul rural", a afirmat el.
Conform datelor oficiale, bugetul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului pentru anul 2026 se ridică la 5,505 miliarde de lei, din care 5,019 miliarde de lei reprezintă credite bugetare. Acest buget a fost votat în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu 49 de voturi pentru și 21 împotrivă.
Criticii alocării bugetului subliniază că, în ciuda creșterii fondurilor, România rămâne în urma altor țări europene în ceea ce privește promovarea turistică. De exemplu, conform datelor Eurostat din 2025, țări precum Bulgaria și Ungaria alocă sume considerabil mai mari pentru marketingul turistic. Expertul în turism, Anca Ionescu, de la Universitatea din București, a declarat: "Chiar și cu aceste sume crescute, România are nevoie de o strategie coerentă de promovare care să sublinieze unicitatea destinațiilor noastre".
De asemenea, ministrul a menționat că anul acesta va începe și renovarea sediului Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, care se află într-o stare precară. "O parte importantă a clădirii este într-o stare deplorabilă. Am început deja să pregătim renovarea acestei părți din minister", a explicat Darău.
Pentru a susține turismul, bugetul include, de asemenea, fonduri pentru dezvoltarea turismului balnear și pentru Programul Femeia Antreprenor, care este dedicat sprijinirii antreprenoarelor din România. Acest program are ca scop promovarea egalității de gen în antreprenoriat și sprijinirea femeilor în inițiativele de afaceri.
Pe fondul acestor alocări bugetare, se preconizează că România va putea să îmbunătățească imaginea sa internațională ca destinație turistică și să atragă mai mulți turiști străini.
Totuși, rămâne de văzut modul în care aceste fonduri vor fi gestionate și implementate pentru a avea un impact real asupra sectorului turistic românesc și asupra comunităților locale.