10.000 de români cer parteneriat civil în Parlament

Publicat: · Actualizat: · Timp de citire: 3 minute

Pe scurt

Peste 10.000 de români susțin mișcarea #ParteneriatCivilACUM, care cere Parlamentului să adopte legea parteneriatului civil. Campania, inițiată de Asociația MozaiQ, subliniază nevoia de recunoaștere legală pentru cuplurile de același sex și pentru cuplurile heterosexuale necăsătorite, în conformitate cu deciziile internaționale.\nAceste propuneri legislative sunt blocate în Parlament, iar susținătorii îndeamnă la acțiune prin semnarea unei petiții.

EN

Brief

Over 10,000 Romanians support the #ParteneriatCivilACUM movement, urging Parliament to adopt civil partnership legislation. Initiated by Asociația MozaiQ, the campaign emphasizes the need for legal recognition for same-sex couples and unmarried heterosexual couples, in line with international rulings. These legislative proposals remain stalled in Parliament, with supporters calling for action through a petition.

10.000 de români cer parteneriat civil în Parlament
Sursa foto: dcnews.ro

Recunoașterea cuplurilor de același sex

O mișcare civică de amploare, sub sloganul #ParteneriatCivilACUM, a reușit să strângă deja peste 10.000 de semnături, punând presiune pe autorități pentru recunoașterea legală a cuplurilor necăsătorite. Inițiativa, lansată de Asociația MozaiQ în colaborare cu activista Alina Greavu (Aluziva), beneficiază de sprijinul a 80 de organizații ale societății civile, toate solicitând Parlamentului să scoată de la „sertar” legislația blocată de ani de zile.

Campania apare într-un moment critic, în care statul român ignoră deciziile internaționale. Deși Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit clar, în 2023, prin cauza Buhuceanu și alții v. România, că țara noastră are obligația de a oferi un cadru legal pentru aceste cupluri, proiectele de lege Pl-x 152/2019 și Pl-x 153/2019 rămân blocate în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că documentele au primit deja avize pozitive de la comisiile de muncă, drepturile omului și egalitate de șanse.

Vlad Viski, președintele Asociației MozaiQ, subliniază caracterul esențial al acestui demers pentru viața de zi cu zi a mii de cetățeni. "Parteneriatul civil nu este un privilegiu, ci o formă minimă de protecție pentru familiile care există deja în România. Este vorba despre drepturi elementare, să poți avea grijă de partenerul tău, să fii recunoscut de stat și să ai protecție legală în relația cu instituțiile. Cerem Parlamentului să deblocheze această lege și să adopte parteneriatul civil acum."

Dincolo de comunitatea LGBTQ+, parteneriatul civil ar reglementa situația juridică a sutelor de mii de cupluri heterosexuale care aleg să nu se căsătorească, dar care au nevoie de drepturi în domenii vitale. Fără această lege, partenerii nu au statut de aparținător în spitale, nu pot moșteni bunurile comune și nu pot accesa credite bancare împreună. Datele recente arată că aproximativ 5,8 milioane de români susțin această formă de uniune legală.

Printre cele mai vocale figuri ale campaniei se numără Alina Greavu (Aluziva), care a transformat această cauză într-o misiune personală, vorbind din perspectiva unui părinte care dorește o societate incluzivă pentru generațiile viitoare. "Am trei copii și de multe ori m-am întrebat cum aș reacționa dacă mi-ar spune într-o zi oricare dintre ei că e queer. L-aș pupa mult și l-aș strânge tare în brațe, pentru că mi s-ar rupe sufletul să fie marginalizat și tratat inferior de stat și societate. Mă doare tot corpul numai la gândul că ar fi nevoit să se ascundă sau să plece din țară, ca să trăiască liber și fără frică, în state unde ar avea parte de drepturi, egalitate, protecție. [...] N-am de gând să mă opresc până nu se întâmplă. Nu așa vreau să arate țara în care vor crește copiii mei, copiii noștri."

Prin mișcarea #ParteneriatCivilACUM, susținătorii sunt încurajați să posteze mesaje video și să își mobilizeze propriile comunități pentru a semna petiția găzduită pe platforma Declic.

Obiectivul este clar: respectarea obligațiilor asumate de România la nivel european și oferirea de demnitate și siguranță tuturor familiilor, indiferent de orientarea sexuală sau structura acestora.