2 martie, Sfântul Teodot şi Sfântul Nicolae Planas

Publicat: · Actualizat: · Timp de citire: 2 minute

Pe scurt

Pe 2 martie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Teodot și Sfântul Nicolae Planas, aducând omagiu valorilor de credință și devotament. Sfântul Teodot a fost un episcop care a îndurat persecuții pentru credința sa, iar Sfântul Nicolae Planas este cunoscut ca ocrotitor al familiilor. Aceste sărbători oferă un prilej de reflecție asupra vieții spirituale.

EN

Brief

On March 2, the Orthodox Church celebrates Saint Theodotus and Saint Nicholas Planas, highlighting values of faith and devotion. Saint Theodotus endured persecutions for his beliefs, while Saint Nicholas Planas is known as the protector of families. These celebrations provide an opportunity for spiritual reflection.

2 martie, Sfântul Teodot şi Sfântul Nicolae Planas
Sursa foto: observatornews.ro

Sărbătoare în calendarul ortodox

Pe 2 martie 2026, Biserica Ortodoxă sărbătorește memoria Sfântului Teodot și a Sfântului Nicolae Planas. Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Teodot s-a născut în Galatia (Asia Mică) și a fost episcop al cetății Cirene din Cipru, unde a avut o activitate misionară intensă în ciuda persecuțiilor. "Dacă ai ști tu bunătatea Dumnezeului meu, în Care îmi pun eu nădejdea, și Care în urma acestor chinuri mă va încununa pe mine cu fericita nemurire, și tu ai vrea să suferi aceste chinuri numai să dobândești ceea ce am", a fost răspunsul său ferm la încercările de a-l abate de la credință.

Sfântul Teodot a fost supus la numeroase torturi, inclusiv la arderea pe un grătar de fier și la bătăi cuie în tălpi, dar răbdarea sa a dus la convertirea multor martori. El a fost eliberat în timpul domniei Sfântului Constantin cel Mare și a murit în anul 326. În aceeași zi, se împlinesc 94 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Nicolae Planas, un alt sfânt proeminent al Bisericii Ortodoxe, recunoscut ca ocrotitor al celor căsătoriți.

Viața Sfântului Nicolae Planas a fost una dedicată jertfei și slujirii comunității. El a trăit în mijlocul oamenilor, fiind un exemplu de viață creștină autentică. Familiile care îi adresează rugăciuni au găsit adesea liniște și ajutor, deși acest lucru nu garantează absența ispitelor. Credința în ajutorul său oferă puterea de a depăși dificultățile.

Conform tradiției bisericești, amândouă sărbătorile sunt un prilej de a reflecta asupra valorilor credinței și perseverenței în fața încercărilor. În România, aceste sărbători sunt celebrate cu slujbe speciale în biserici, iar enoriașii își aduc omagiu prin rugăciuni și ofrande. De asemenea, în unele comunități, se organizează evenimente culturale și sociale pentru a marca aceste zile importante.

În concluzie, sărbătorile de pe 2 martie ne invită să ne întărim credința și să ne amintim de exemplul sfinților care au trăit cu devotament.

Este un moment de reflecție asupra valorilor spirituale și a puterii rugăciunii în viața noastră de zi cu zi.