51,4% dintre români cred în locuri „încărcate energetic”

Publicat: · Actualizat: · Timp de citire: 3 minute

Pe scurt

Un sondaj INSCOP arată că 51,4% dintre români cred în locuri „încărcate energetic” care influențează starea oamenilor. Tinerii sunt cei mai receptivi la aceste credințe, iar diferențele între gen și nivel de educație sunt minime. Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, subliniază uniformitatea acestei credințe în societate.

EN

Brief

According to an INSCOP survey, 51.4% of Romanians believe in energetically charged places that influence people's well-being. The survey highlights that younger individuals are more receptive to these beliefs, while differences across gender and education levels are minimal. Remus Ștefureac, director of INSCOP, emphasizes the cultural resonance of this belief across society.

51,4% dintre români cred în locuri „încărcate energetic”
Sursa foto: dcnews.ro

Credințe energetice în rândul românilor

Un recent sondaj realizat de INSCOP Research relevă că 51,4% dintre români cred că în România există locuri „încărcate energetic” care influențează starea oamenilor. Studiul, care a fost publicat pe 15 octombrie 2023, a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane și a fost comandat de un canal de știri din România.

Conform datelor, 37,8% dintre respondenți resping această idee, iar 10,9% afirmă că nu știu sau nu pot aprecia. În funcție de opțiunea de vot, valorile se distribuie astfel: în rândul votanților PSD, 58% sunt de acord cu afirmația că în România există locuri „încărcate energetic” care influențează starea oamenilor și 28% în dezacord; în rândul votanților PNL, 49% sunt de acord și 44% în dezacord; printre votanții AUR, 55% sunt de acord și 35% în dezacord; pentru votanții USR, acordul este de 40%, iar dezacordul de 48%.

La nivel de gen, 52% dintre bărbați și 51% dintre femei au declarat că cred în existența acestor locuri. Când se analizează datele pe grupe de vârstă, se observă că 61% dintre tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani sunt de acord cu ideea, în timp ce doar 47% dintre cei cu vârsta de 60 de ani și peste împărtășesc aceleași convingeri.

Pe nivel de educație, persoanele cu studii primare înregistrează un acord de 49%, cei cu studii medii 53%, iar respondenții cu studii superioare prezintă 51% acord. Aceasta sugerează că credința în locurile „încărcate energetic” nu este limitată de nivelul de educație, ceea ce este un aspect notabil menționat de Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research. El a subliniat că "credința în existența locurilor 'încărcate energetic' traversează toate categoriile sociale, fără diferențe marcante între femei și bărbați. Această uniformitate sugerează că fenomenul are o rezonanță culturală generală."

Pentru a analiza impactul regional, respondenții din București au fost cei mai predispuși să creadă în aceste locuri, cu un acord de 55%. În orașele mari, acordul este similar, iar în orașele medii și mici, procentul crește la 58%. În mediul rural, 45% dintre respondenți au declarat că sunt de acord cu această afirmație.

Aceste rezultate sugerează o schimbare generatională în percepția românilor față de spiritualitate și fenomenele paranormale. Tinerii, expuși la un amestec de spiritualitate și influențe din mediile sociale moderne, pot fi mai predispuși să accepte idei care depășesc gândirea rațională. Această tendință poate fi legată de o cultură alternativă care câștigă popularitate în rândul tineretului român.

În concluzie, credința în locurile „încărcate energetic” se dovedește a fi un fenomen interesant în România, cu implicații pentru înțelegerea atitudinilor sociale și politice. Deși rezultatele sondajului pot părea surprinzătoare, ele reflectă o diversitate de credințe care traversează granițele educației, vârstei și genului.

Acest studiu ar putea deschide noi căi de discuție și cercetare în domeniul sociologiei și al studiilor culturale în România.