Imposibilitatea contestării rezultatelor alegerilor prezidențiale
Astăzi, 5 decembrie, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a confirmat că rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale nu mai pot fi contestate, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) le-a validat. Greblă a afirmat că termenul pentru depunerea unor sesizări de contestare a expirat, subliniind că "nu există cale de atac împotriva deciziei pronunțate de Curte".
În acest context, au fost depuse la CCR patru sesizări care solicită anularea rezultatelor primului tur și reluarea alegerilor. Cu toate acestea, CCR nu a anunțat încă o ședință pentru a analiza aceste cereri. Greblă a explicat că orice contestație ar putea fi depusă doar după turul al doilea, programat pentru duminică.
Departamentul de Stat al SUA a adus în atenție o amenințare externă, menționând că Federația Rusă desfășoară un efort semnificativ pentru a influența alegerile din România. Această influență ar putea afecta grav relația strategică dintre România și SUA, descurajând în același timp investițiile americane în țară.
În continuare, AEP finalizează pregătirile pentru al doilea tur de scrutin, cu buletinele de vot deja expediat către județele din apropierea capitalelor. Greblă a subliniat că alegerile vor începe pe 8 decembrie, la ora 7:00, în toată țara și la ora 12:00, ora locală, pentru românii din străinătate.
Publicația Calea Europeană a sesizat, de asemenea, CCR cu privire la ilegalitățile identificate în procesul electoral, conform raportului CSAT, aducând în discuție posibilele abateri care ar putea afecta integritatea alegerilor.
Aceste evenimente subliniază o perioadă tensionată în politica românească, în care legitimitatea alegerilor și influențele externe sunt subiecte de mare interes pentru cetățeni și autorități deopotrivă.