AfD cere ieșirea din UE și revenirea la marca germană

Publicat: 2024-11-29 21:36

Pe scurt

Partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) solicită ieșirea din Uniunea Europeană și din zona euro, revenirea la marca germană și anularea sancțiunilor impuse Rusiei. Programul său electoral promovează, de asemenea, reducerea migrației și critică politicile legate de schimbările climatice. Aceste măsuri vor fi discutate în cadrul congresului partidului din ianuarie, înainte de alegerile federale anticipate din februarie 2025.

Brief

The far-right party Alternative for Germany (AfD) calls for Germany's exit from the European Union and the eurozone, a return to the German mark, and the lifting of sanctions on Russia. Their electoral program also advocates for reduced migration and criticizes climate change policies. These proposals will be discussed at the party's congress in January ahead of the early federal elections in February 2025.

AfD cere ieșirea din UE și revenirea la marca germană

Sursa foto: libertatea.ro

Propunerile controversate ale AfD în alegerile viitoare

Partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) propune o serie de măsuri radicale în programul său electoral, inclusiv ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană și din zona euro. AfD solicită, de asemenea, revenirea la marca germană, încetarea politicilor de combatere a schimbărilor climatice și anularea sancțiunilor impuse Rusiei, pentru a relua importurile de gaz rusesc.

În documentul său, AfD afirmă că este necesară crearea unei noi Comunități Europene, făcând referire la structura existentă înainte de 1993, când Comunitatea Economică Europeană (CEE) a fost transformată în Uniunea Europeană (UE). Partidul consideră că UE a evoluat într-un stat centralizat, lipsit de legitimitate democratică, în ciuda faptului că instituțiile acesteia sunt reprezentate de statele membre.

Programul electoral include cereri pentru reducerea migrației și restrângerea dreptului de azil, precum și critici la adresa reformelor energetice și politicilor ecologice. De asemenea, AfD susține că există o demonizare a „bărbatului alb” în societatea modernă.

Pe lângă aceste puncte, AfD cere anularea sancțiunilor impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina, argumentând că reluarea importurilor de gaz rusesc este esențială pentru economia germană. În privința Ucrainei, partidul se opune aderării acesteia la NATO și UE, pledând în schimb pentru reformarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sau retragerea Germaniei din aceasta, considerând că organizațiile internaționale devin guverne supranaționale fără legitimitate democratică.

Acest program urmează să fie aprobat în cadrul congresului partidului din ianuarie, înaintea alegerilor federale anticipate programate pentru 23 februarie 2025. Alegerile anticipate au fost stabilite în urma pierderii majorității de către coaliția de guvernare condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz. Recent, partidele din coaliția de guvernare, respectiv SPD, FDP și Verzii, au suferit înfrângeri în alegeri regionale, în timp ce AfD a obținut rezultate record.

Se estimează că AfD se află pe locul doi în sondaje, cu aproximativ 19% din intențiile de vot, în spatele conservatorilor CDU/CSU, care au 32%. Aceste evoluții ar putea schimba radical peisajul politic german, având în vedere că AfD continuă să câștige teren în rândul alegătorilor nemulțumiți de actuala guvernare.