Aterizarea finală a F-16 la Feteşti

Publicat: 2024-11-20 19:33

Pe scurt

Două aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat la Feteşti, completând flota Centrului European de Instruire F-16. Ministerul Apărării Naționale a confirmat consolidarea capacității de instruire, cu un total de 18 aeronave acum disponibile. Centrul va oferi un mediu de pregătire de înaltă calitate pentru piloții români și străini, inclusiv ucraineni.

Brief

Two F-16 Fighting Falcon aircraft have landed in Feteşti, completing the fleet of the European F-16 Training Center. The Ministry of National Defense confirmed the enhancement of training capacity, now totaling 18 aircraft. The center will provide high-quality training for Romanian and foreign pilots, including Ukrainians.

Aterizarea finală a F-16 la Feteşti

Sursa foto: g4media.ro

Două F-16 completează flota de instruire

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, aparținând Forțelor Regale Olandeze, au aterizat miercuri la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti, marcând completarea dotării Centrului European de Instruire F-16. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că aceste aeronave se alătură celor 16 existente deja în România, consolidând astfel capacitatea de instruire a centrului, care dispune acum de un total de 18 avioane.

Primele cinci aeronave au fost livrate în noiembrie anul trecut, urmate de alte 11. Cu primirea acestor două aparate, escadrila de instruire este acum completă, ceea ce confirmă angajamentele asumate de România și partenerii săi.

„Centrul European de Instruire F-16 este o dovadă a angajamentului României de a oferi un mediu de pregătire de înaltă calitate, accesibil nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a subliniat MApN. Prima serie de piloți români a finalizat programul de pregătire în luna iulie a acestui an, iar în prezent, patru piloți ucraineni participă la instruirea oferită de centru.

Centrul F-16 joacă un rol esențial în crearea unor standarde operaționale comune și în întărirea capacității NATO de a răspunde provocărilor din regiunea Mării Negre și din Europa de Est. Acesta a fost înființat în urma colaborării între Ministerul Apărării Naționale al României și Ministerul Apărării din Olanda, cu sprijinul Companiei Lockheed Martin, care asigură mentenanța și instructorii.

Centrul a devenit operațional pe 13 noiembrie 2023. În plus, în cadrul Summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023, România a semnat, alături de alte state aliate, o declarație comună privind înființarea unei coaliții pentru pregătirea Forțelor Aeriene ale Ucrainei în utilizarea aeronavelor F-16, consolidând astfel angajamentele de suport în cadrul alianței.