Acțiune legală împotriva nerespectării normelor de epurare
Comisia Europeană a decis să trimită România și Bulgaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligațiilor de colectare și epurare a apelor uzate urbane, conform Directivei 91/271/CEE. Această directivă are ca scop protejarea sănătății publice și a mediului prin impunerea unor standarde clare pentru gestionarea apelor reziduale.
În România, 150 de mari aglomerări urbane, cu peste 10.000 de locuitori, nu respectă cerințele legale referitoare la sistemele de colectare a apelor uzate. În 154 dintre acestea, apele reziduale nu sunt epurate corespunzător, iar în 155 de orașe mari, nu se aplică un tratament adecvat înainte de evacuarea în zone sensibile. Aceste probleme ar fi trebuit să fie rezolvate până la 31 decembrie 2015.
Comisia a inițiat proceduri legale împotriva celor două țări, trimițând scrisori de punere în întârziere în 2018 și 2022 României și în 2017 și 2020 Bulgariei. Deși au beneficiat de derogații în cadrul tratatului de aderare, eforturile de conformare au fost insuficiente, ceea ce a dus la acțiunile actuale.
Conform Comisiei Europene, apele uzate necolectate sau netratate nu doar că pun în pericol sănătatea umană, dar contribuie și la poluarea lacurilor, râurilor, solului și apelor subterane. România și Bulgaria au avut acces la fonduri considerabile din partea UE pentru a îmbunătăți infrastructura necesară epurării apelor uzate, dar progresele sunt departe de a fi satisfăcătoare.
Aceste acțiuni fac parte dintr-o abordare mai largă a Uniunii Europene, care se aliniază cu obiectivele Green Deal. Directivele impun statelor membre să dezvolte sisteme de colectare pentru toate orașele cu cel puțin 2.000 de locuitori, subliniind importanța protecției mediului și a sănătății publice. În cazul în care aceste sisteme sunt prea costisitoare, statele pot opta pentru soluții alternative, precum fosele septice, dar cu același nivel de protecție a mediului.
Acțiunea Comisiei Europene subliniază responsabilitatea autorităților naționale în respectarea legislației europene și evidențiază nevoia urgentă de reforme în gestionarea apelor uzate în România și Bulgaria, pentru a preveni deteriorarea mediului și a sănătății cetățenilor.