Republica Moldova a ales drumul european, în ciuda tacticilor rusești

Publicat: 2024-10-21 18:54

Pe scurt

Republica Moldova a votat în favoarea aderării la Uniunea Europeană, demonstrând dorința sa de a urma un "viitor european", a declarat Ursula von der Leyen. Alegerile au avut loc într-un climat de intimidare din partea Rusiei, ceea ce evidențiază provocările cu care se confruntă țara în procesul său democratic. Maia Sandu și-a consolidat poziția în fața rivalului prorus în cadrul scrutinului prezidențial.

Brief

Moldova has shown a strong desire for a European future, according to Ursula von der Leyen, following a referendum in favor of EU membership. The elections were marred by unprecedented Russian interference, highlighting the challenges facing the country in its democratic process. Maia Sandu has solidified her position against her pro-Russian rival in the presidential election.

Republica Moldova a ales drumul european, în ciuda tacticilor rusești

Sursa foto: g4media.ro

Ursula von der Leyen laudă alegerea moldovenilor pentru UE

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că Republica Moldova a demonstrat o alegere fermă pentru un "viitor european" în urma referendumului de duminică, care a înregistrat o ușoară majoritate în favoarea aderării la Uniunea Europeană. Aceasta a subliniat că, în fața tacticilor hibride ale Rusiei, țara a arătat că este "independentă și puternică".

Conform datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău, cu 99,59% din voturi numărate, tabăra care susține înscrierea aderării la UE în Constituția Republicii Moldova a câștigat cu 50,45% din voturi, în contrast cu 49,55% pentru opoziția care se opune acestei direcții. Este important de menționat că voturile din străinătate nu au fost încă complet contabilizate.

În același timp, Maia Sandu a obținut 42,33% din voturi la alegerile prezidențiale, în fața rivalului său prorus, Alexandr Stoianoglo, care a acumulat 26,05%. Cei doi se vor confrunta în turul al doilea pe 3 noiembrie.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru "leadershipul și curajul" său, afirmând că "ne vom scrie viitorul împreună".

Comisia Europeană a evidențiat că aceste alegeri și referendum au avut loc într-un climat de interferențe rusești și intimidare fără precedent, care au avut ca scop destabilizarea procesului democratic din Moldova. Potrivit purtătorului de cuvânt al UE pentru afaceri externe, aceste acțiuni nu s-au limitat doar la perioada imediat anterioară alegerilor, ci reprezintă o campanie de lungă durată, începută după invazia rusă în Ucraina din februarie 2022.

Această situație subliniază provocările cu care se confruntă Republica Moldova în aspirațiile sale europene, dar și determinarea sa de a urma acest drum, în ciuda presiunilor externe.