Moldova se confruntă cu atacuri asupra democrației, avertizează Maia Sandu

Publicat: 2024-10-21 08:06

Pe scurt

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că țara se confruntă cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației, invocând fraude electorale orchestrate de grupări criminale și forțe externe. În urma alegerilor prezidențiale, datele preliminare arată că Sandu a obținut 38% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Stoianoglo, a adunat 28%. Referendumul asupra aderării la UE a fost respins de peste 53% dintre alegători.

Brief

Maia Sandu, the President of Moldova, stated that the country is facing an unprecedented attack on freedom and democracy due to electoral fraud involving criminal groups and foreign forces. Preliminary results show Sandu received 38% of the votes in the presidential elections, while her opponent Stoianoglo garnered 28%. Over 53% of voters rejected the referendum on EU accession.

Moldova se confruntă cu atacuri asupra democrației, avertizează Maia Sandu

Sursa foto: psnews.ro

Maia Sandu avertizează despre fraude electorale

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că țara sa a fost supusă "unui atac fără precedent asupra libertății și democrației". Într-un briefing de presă susținut în noaptea de duminică spre luni, Sandu a evidențiat gravele încălcări care au avut loc în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului desfășurate duminică.

"Moldova a fost atacată de grupări criminale, împreună cu forțe externe ostile, cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă. Scopul acestora a fost de a induce cetățenii în incertitudine și instabilitate", a subliniat ea. Potrivit afirmațiilor sale, s-au străduit să cumpere 300.000 de voturi, ceea ce arată dimensiunea fără precedent a fraudei.

Sandu a declarat că scopul acestor acțiuni a fost compromiterea exercițiului democratic și inducerea fricii în societate. "Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și ne vom întoarce cu decizii", a adăugat președintele.

Conform datelor preliminare, după numărarea a peste 91% din voturi, Maia Sandu a obținut 38% din sufragii, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a adunat 28%. La referendumul privind modificarea Constituției pentru aderarea la Uniunea Europeană, peste 53% dintre alegători au votat "Nu", în timp ce 46% au fost de acord cu parcursul european al Moldovei. Aceste cifre sugerează o divizare profundă în rândul populației cu privire la viitorul politic al țării.