Iulia Navalnaia își asumă lupta: Voi candida la prezidențiale pentru a înfrunta regimul Putin

Publicat: 2024-10-21 09:36

Pe scurt

Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, a anunțat că va candida la președinția Rusiei, punându-și în mod deschis adversarul politic în persoana lui Vladimir Putin. Conștientă de riscurile pe care le implică această decizie, ea a subliniat că va lupta pentru căderea regimului lui Putin. În ciuda dificultăților, Navalnaia rămâne optimistă că va veni o zi când Rusia va avea alegeri libere și corecte.

Brief

Iulia Navalnaia, the widow of Alexei Navalny, announced her intention to run for the presidency of Russia, openly challenging Vladimir Putin's regime. Aware of the risks involved, she emphasized her commitment to fighting against Putin's administration, hoping for a future with free and fair elections in Russia.

Iulia Navalnaia își asumă lupta: Voi candida la prezidențiale pentru a înfrunta regimul Putin

Sursa foto: ziare.com

Iulia Navalnaia își asumă moștenirea soțului său în lupta pentru democrație

Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, a anunțat într-un interviu pentru BBC că intenționează să candideze la funcția de președinte al Rusiei. "Adversarul meu politic este Vladimir Putin. Și voi face totul pentru ca regimul său să cadă cât mai curând posibil", a declarat ea, conștientă de riscurile pe care le implică o întoarcere în țară în condițiile actuale.

Navalnaia este conștientă că, dacă se întoarce în Rusia, riscă să fie arestată, având în vedere acuzațiile de extremism formulate de administrația lui Putin. Aceste acuzații nu sunt de neglijat; în contextul actual, ele pot avea consecințe fatale, așa cum a demonstrat soarta soțului ei. Alexei Navalnîi, cel mai vocal critic al lui Putin, a fost condamnat la 19 ani de închisoare pe motive considerate motivate politic. Moartea sa în februarie, într-o colonie penală din Cercul Arctic, a fost considerată de președintele american Joe Biden ca fiind rezultatul direct al regimului rus, deși Rusia neagă vehement această acuzație.

În interviul realizat la Londra, Iulia Navalnaia s-a afirmat ca succesoare a lui Navalnîi, continuându-i visul pentru o Rusie democratică. Cu ocazia lansării cărții "Patriot", un volum de memorii scris de soțul ei înainte de moarte, Iulia a subliniat importanța luptei pentru democrație și a declarat: "Când va fi momentul potrivit, voi participa la alegeri în calitate de candidat".

În prezent, Navalnaia nu poate reveni în Rusia, dar așteaptă cu optimism ziua în care era lui Putin se va încheia. Ea crede că, la acel moment, vor exista șanse reale pentru organizarea de alegeri libere și corecte, iar ea va fi acolo pentru a contribui la această schimbare.

Reflectând asupra impactului deciziilor lor asupra copiilor, Dasha, 23 de ani, și Zakhar, 16 ani, Iulia a mărturisit că nu i-a cerut niciodată lui Navalnîi să își schimbe direcția. De asemenea, a menționat că soțul ei a fost otrăvit în 2020 cu agentul neurotoxic Novichok, fiind ulterior transportat în Germania pentru tratament, iar autoritățile germane au cerut răspunsuri de la Kremlin.

Reîntorși în Rusia în 2021, Navalnîi a fost arestat imediat după aterizare, iar Iulia a explicat că nu s-a pus niciodată problema de a-l susține în lupta sa. A continuat să scrie despre experiențele sale din închisoare, detalii care sunt acum incluse în cartea "Patriot", care detaliază, printre altele, zilele petrecute în izolare și condițiile inumane în care a fost ținut.

Iulia Navalnaia nu a putut să își viziteze soțul timp de doi ani, mărturisind că acesta a fost supus torturii și condițiilor inumane. După moartea lui Navalnîi, comunitatea internațională a impus sancțiuni suplimentare Rusiei, însă Iulia a criticat reacția ca fiind insuficientă, îndemnând-o să nu se teamă de Putin.

"Vreau să-l văd pe președinte închis, nu într-o închisoare de lux, ci în aceleași condiții în care a fost Alexei", a subliniat ea.

În ciuda afirmațiilor oficiale că Navalnîi a murit din cauze naturale, Iulia rămâne ferm convinsă că Putin este responsabil pentru moartea soțului ei: "Vladimir Putin răspunde pentru moartea și asasinarea soțului meu". Cartea sa, care va fi disponibilă și în format electronic, este un apel la mobilizare pentru toți cei care cred într-o Rusie liberă. Impactul pe care îl va avea rămâne de văzut, dar mesajul ei este clar: Navalnîi nu a renunțat niciodată la luptă.