Condițiile lui Netanyahu pentru pacea în Liban

Publicat: 2024-10-21 11:48

Pe scurt

Benjamin Netanyahu a prezentat Statelor Unite condițiile pentru o soluție democratică în conflictul din Liban, solicitând libertate de acțiune pentru forțele israeliene în spațiul aerian libanez. Acceptarea acestor condiții de către Liban și comunitatea internațională este considerată improbabilă. În același timp, atacurile israeliene continuă asupra Libanului, intensificând tensiunile regionale.

Brief

Benjamin Netanyahu has outlined conditions for a democratic solution to the Lebanon conflict, seeking freedom of action for Israeli forces in Lebanese airspace. Acceptance of these conditions by Lebanon and the international community is deemed unlikely, as Israeli attacks on Lebanon persist, escalating regional tensions.

Condițiile lui Netanyahu pentru pacea în Liban

Sursa foto: ziare.com

Netanyahu cere libertate de acțiune în Liban

Israelul a prezentat recent Statelor Unite un document ce detaliază condițiile pentru o soluție democratică în conflictul din Liban. Premierul Benjamin Netanyahu cere, printre altele, ca forțele israeliene să aibă libertate de acțiune în spațiul aerian libanez.

Documentul subliniază necesitatea ca armata israeliană să poată aplica o „constrângere activă” pentru a preveni reînarmarea grupării Hezbollah și reconstrucția infrastructurii sale militare din apropierea frontierei. Potrivit surselor, Netanyahu consideră esențială menținerea controlului asupra acțiunilor din aer și pe teren pentru a asigura securitatea Israelului.

Cu toate acestea, un oficial american a declarat că este puțin probabil ca Libanul și comunitatea internațională să accepte aceste condiții. Casa Albă și Departamentul de Stat nu au oferit comentarii oficiale pe această temă, iar contactarea reprezentanțelor diplomatice israeliene și libaneze s-a dovedit a fi o misiune dificilă.

Reprezentantul special al președinției americane, Amos Hochstein, este așteptat să discute o soluție diplomatică la Beirut, subliniind eforturile în curs de desfășurare pentru a găsi o rezolvare pașnică.

Între timp, atacurile israeliene asupra Libanului continuă. Noaptea trecută, forțele israeliene au efectuat mai multe raiduri în Beirut și în sudul țării, inclusiv asupra unor bănci suspectate de sprijinirea Hezbollah. Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a avertizat că orice persoană aflată în apropierea locațiilor utilizate pentru finanțarea activităților teroriste trebuie să se îndepărteze imediat.

În plus, Hagari a anunțat că Israelul va intensifica atacurile în următoarele ore și zile, promițând să dezvăluie modul în care Iranul finanțează Hezbollah prin intermediul organizațiilor civile și ONG-urilor.

Aceste evoluții sugerează o escaladare a tensiunilor în regiune, iar răspunsul comunității internaționale va fi crucial în determinarea direcției viitoare a conflictului.