Sprijin pentru patrimoniul cultural românesc
Ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, a anunțat un grant de 95.000 de dolari destinat restaurării unei biserici de lemn din secolul al XVI-lea, aflată la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației. Această inițiativă face parte din sprijinul continuu al Ambasadei SUA pentru conservarea patrimoniului cultural românesc, oferit prin Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale (AFCP).
Fondurile vor fi utilizate nu doar pentru repararea bisericii, ci și pentru întreținerea exponatelor care ilustrează bogăția multiculturală a regiunii. Biserica de lemn, donată comunității din Oncești de către comunitatea ruteană din Criciova, Transcarpatia, Ucraina, simbolizează coexistența pașnică între diferitele comunități etnice din Maramureș.
Aceasta reprezintă cel de-al doilea grant AFCP destinat Muzeului Maramureșan, după ce în 2021 un alt grant a contribuit la restaurarea Casei memoriale „Elie Wiesel”. Până în prezent, AFCP a alocat peste 1,2 milioane de dolari pentru conservarea patrimoniului cultural din România, inclusiv sume semnificative pentru biserici fortificate din județele Sibiu și Mureș, precum și pentru conservarea unor sinagogi istorice.
La ceremonia de deschidere a proiectului, care a avut loc pe 3 octombrie 2024, ambasadoarea Kavalec a fost însoțită de directorul Muzeului Maramureșan, Mirela Barz, primarul orașului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, și ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk. Ambasadoarea a subliniat angajamentul SUA de a sprijini patrimoniul tuturor românilor și a evidențiat importanța restaurării bisericii ca un act de celebrare a diversității și a unității comunității.
Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectelor Culturale a finanțat proiecte timp de peste două decenii, contribuind la conservarea bogatului patrimoniu cultural al României și subliniind contribuțiile istorice ale diverselor comunități, inclusiv ale celor românești, evreiești, săsești, maghiare, ucrainene și rome.